Zaloguj | Zarejestruj




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przepływomierz
PostNapisane: So cze 06, 2020 8:27 pm 
Mercmaniak
Avatar użytkownika
Dołączył(a): Cz cze 18, 2015 7:13 pm
Posty: 321
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 2
Samochód: CLK 200K W208

Witam.
Mam pewien problem z autem 2.0K 192KM a mianowicie brak mocy.
Nie działają 3 rzeczy, a mianowicie kompresor, przepływomierz i przepustnica przy filtrze.
Po odpięciu przepływomierza zero reakcji, no może małe wahnięcie na obrotach i pracuje normalnie.
Przepustnica się nie zamyka. Praktycznie zero reakcji. Słychać czasem takie pstrykanie jak by na zębatkach.
Kompresor po dodaniu gazu nie załącza elektrosprzęgła. Dopiero przy odcince na postoju coś delikatnie sklei. Na zgaszonym silniku da się pokręcić sprzęgłem. Czy tak ma być?
Zauważyłem że gdy zatkam zdjętą rurę która idzie z przepustnicy do kompresora to elektrosprzęgło załącza się.
Nie miałem jak podać 12V na kompresor by zobaczyć czy działa prawidłowo.

Po przeczytaniu różnych, mniej lub bardziej dziwnych wypowiedzi na różnych forach itp. obstawiam że winny za wszystko jest przepływomierz. Uświadomcie mnie jeśli się mylę.

Teraz tak. Przepływka na obudowie ma numery: 0 280 217 114 i 000 094 09 40 i LM 0019

Sam wkład: F 00C 2G2 025

Pytanie co wsadzić?


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł: Re: Przepływomierz
PostNapisane: So cze 06, 2020 11:54 pm 
Mobilek
Avatar użytkownika
Dołączył(a): Cz gru 06, 2018 6:29 am
Posty: 103
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 3
Samochód: CLK 430 W208
Wg mnie tak, przepływomierz, który podaje błędne dane do kompa, który znowu nie załącza kompresora bo "nie widzi potrzeby" .. na początek go wyczyść i zapodaj kontakt spray, może ożyje.


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł: Re: Przepływomierz
PostNapisane: N cze 07, 2020 4:46 pm 
Mercmaniak
Avatar użytkownika
Dołączył(a): Cz cze 18, 2015 7:13 pm
Posty: 321
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 2
Samochód: CLK 200K W208
Wyczyszczony, przedmuchany styki poczyszczone, popryskane, sprawdzone i wylizane :P
Myślę że na sprawdzenie kupię jakąś używkę aby sprawdzić czy dokładnie to. Jeśli diagnoza poprawna to zakupię nowy i tu dylemat czy cały przepływomierz czy sam wkład i z jakiej firmy brać.


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł: Re: Przepływomierz
PostNapisane: Pn cze 08, 2020 9:07 am 
mercedes-clk.pl
Avatar użytkownika
Dołączył(a): N mar 23, 2014 9:52 pm
Posty: 703
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 21
Samochód: CLK 270 CDI W209
Libero napisał(a):
Wyczyszczony, przedmuchany styki poczyszczone, popryskane, sprawdzone i wylizane :P
Myślę że na sprawdzenie kupię jakąś używkę aby sprawdzić czy dokładnie to. Jeśli diagnoza poprawna to zakupię nowy i tu dylemat czy cały przepływomierz czy sam wkład i z jakiej firmy brać.


Czyszczenie przepływki w 90% nic nie daje, bo tam nie ma co się za bardzo przybrudzić, przytkać. Z reguły albo działa albo nie. Nie wiem czy różnica w cenie jakaś będzie znacząca ale ja zawsze kupowałem cały przepływomierz, tylko ori czyli albo Bosch albo Pierburg, musiałbyś po VINie sprawdzić co siedziało albo zdemontować stary, Mercedes nie lubi zamienników jakiekolwiek by one nie były.

_________________
EX - S124 300TDT Sportline 92'
EX - S202 2.2CDI Elegance 98'
EX - CLK 200 Elegance 97'
CLK 270CDI Elegance 04'


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł: Re: Przepływomierz
PostNapisane: Pn cze 08, 2020 12:34 pm 
Mercmaniak
Avatar użytkownika
Dołączył(a): Cz cze 18, 2015 7:13 pm
Posty: 321
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 2
Samochód: CLK 200K W208
Widać ze nie przeczytałeś pierwszego postu. Tam są podane numery i przepływki i samej wkładki.
Wiem ze nie lubi zamienników ale ori to worek siana.


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł: Re: Przepływomierz
PostNapisane: Pn cze 08, 2020 12:58 pm 
mercedes-clk.pl
Avatar użytkownika
Dołączył(a): N mar 23, 2014 9:52 pm
Posty: 703
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 21
Samochód: CLK 270 CDI W209
Libero napisał(a):
Widać ze nie przeczytałeś pierwszego postu. Tam są podane numery i przepływki i samej wkładki.
Wiem ze nie lubi zamienników ale ori to worek siana.


Numerów nie przeczytałem, owszem. 400-500zł za spokój na praktycznie X lat i problem, który już prawdopodobnie nie będzie Cię dotyczył to worek siana? No niestety tyle kosztuje, a jest to jedna z kilku rzeczy jak już wspomniałem, która nie lubi zamienników. Poza tym dobry zamiennik to koszt 200-250zł, a możesz sobie poszukać, że było wiele osób, który taki kupiło i potem kupiło jeszcze raz ale ori bo tamten nie pomógł. Zawsze możesz pójść w używkę - jak dobrze trafisz posłuży jeszcze 10 lat, albo 5, albo rok, wszystko zależy od Ciebie co wolisz. To tylko moja rada z doświadczenia - skoro zapytałeś na forum to odpowiadam, zrobisz oczywiście jak uważasz.

P.S Na początek i tak nie bawiłbym się w kupowanie czegokolwiek tylko załatwił od kogoś przepływkę na podmiankę i sprawdził najpierw czy w tym jest problem na 100% 8-)

_________________
EX - S124 300TDT Sportline 92'
EX - S202 2.2CDI Elegance 98'
EX - CLK 200 Elegance 97'
CLK 270CDI Elegance 04'


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł: Re: Przepływomierz
PostNapisane: Pn cze 08, 2020 5:49 pm 
Mercmaniak
Avatar użytkownika
Dołączył(a): Cz cze 18, 2015 7:13 pm
Posty: 321
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 2
Samochód: CLK 200K W208
Właśnie chcę kupić jakąś używkę i sprawdzić czy to to.
Może i nie worek ale spora kwota na jedną część.

Szukałem samych wkładek i ku mojemu zaskoczeniu te same wkładki są montowane do:
W220 3.2
Passat B5 1,9TDI
Audi A4 B5 1,9 TDI.
Różnią się jak wiadomo obudową no i oczywiście ceną.
Do merca 550zł (tyle mi dziś powiedziała Pani w sklepie MJM Białystok), a jeśli chodzi już o Pastuszka to cena 267zł.

Tylko tak się zastanawiam czy te wkładki są te same.

Nie ma ktoś z Was znajomości w Boschu i popytał by gdzie te wkładki wkładali? Dodam że oddzielnie nie występują.


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł: Re: Przepływomierz
PostNapisane: Pn cze 15, 2020 6:59 pm 
Mercmaniak
Avatar użytkownika
Dołączył(a): Cz cze 18, 2015 7:13 pm
Posty: 321
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 2
Samochód: CLK 200K W208
Przepływka z W210 2.2 CDi pasuje jak ulał i kompresor ożył. Teraz pytanie.
Gdy kompresor zaczyna dmuchać powietrze to przepustnica przy filtrze powinna się zamknąć?
U mnie się nie zamyka ale wydobywa się z niej dziwne strzykanie czy trzeszczenie jak by nie chciała ruszyć.


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł: Re: Przepływomierz
PostNapisane: Pt cze 19, 2020 5:54 pm 
Mercmaniak
Avatar użytkownika
Dołączył(a): Cz cze 18, 2015 7:13 pm
Posty: 321
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 2
Samochód: CLK 200K W208
Po wymianie kilku części auto odzyskało 192KM. Nareszcie jedzie jak powinien.Banalne ale trzeba pokombinować. Dziękuję za odpowiedzi. Można zamykać i wywalić do kosza.


Zobacz profil  Offline
 
 Tytuł: Re: Przepływomierz
PostNapisane: Cz lis 05, 2020 5:36 pm 
Mobilek
Avatar użytkownika
Dołączył(a): Wt mar 15, 2011 7:32 am
Posty: 123
Lokalizacja: Sląskie
Pochwały: 2
Samochód: CLK 200 W208
Muciek napisał(a):
Libero napisał(a):
Widać ze nie przeczytałeś pierwszego postu. Tam są podane numery i przepływki i samej wkładki.
Wiem ze nie lubi zamienników ale ori to worek siana.


Numerów nie przeczytałem, owszem. 400-500zł za spokój na praktycznie X lat i problem, który już prawdopodobnie nie będzie Cię dotyczył to worek siana? No niestety tyle kosztuje, a jest to jedna z kilku rzeczy jak już wspomniałem, która nie lubi zamienników. Poza tym dobry zamiennik to koszt 200-250zł, a możesz sobie poszukać, że było wiele osób, który taki kupiło i potem kupiło jeszcze raz ale ori bo tamten nie pomógł. Zawsze możesz pójść w używkę - jak dobrze trafisz posłuży jeszcze 10 lat, albo 5, albo rok, wszystko zależy od Ciebie co wolisz. To tylko moja rada z doświadczenia - skoro zapytałeś na forum to odpowiadam, zrobisz oczywiście jak uważasz.

P.S Na początek i tak nie bawiłbym się w kupowanie czegokolwiek tylko załatwił od kogoś przepływkę na podmiankę i sprawdził najpierw czy w tym jest problem na 100% 8-)


Dokładnie jak kolega pisze, co może zrobić i napsuć krwi przepływomierz to doświadczyłem od 2 lat, żadne zamienniki tylko BOSCH i oryginalny nr ale nie bosch z chin tylko germany no cena warta spokoju, jak bym opisał jak mnie różne przepływki zamienniki robiły w jajo to by strony brakło wszystkie czujniki wymieniłem, nawet przepływka VALEO była dobra ale 1,5 roku padło normalnie padło i oddali pieniądze. założyłem nowy za 100PLN co się wyrabiało z samochodem sorki z gwiazda to masakra nawet biegi nie przełączał jak powinien w automacie przeciągał cuda wianki już miałem skrzynie remontować, ale natchnienie powiedziało mi kup oryginalny przepływomierz i to mnie uratowało to jest niemożliwe jak gwiazda chodzi jak nowa wolne obroty bajka , przełączanie biegów bajka no wszystko się unormowało . Ale ZAZNACZAM nie od razu po wymianie trzeba trochę pojeździć az komp czy sterownik uwierzy ze ma dobra cześć czyli wyskoczy z trybu nijakiego , a teraz-99 rocznik kocham go znowu a mam go j juz 10 lat. napisałem to dla potomności jak przepływka nie oryginalna może nawyrabiać.

_________________
CLK200 W208 automat 150KM (chip) Elegance+LPG Stag 300plus Jest OKI


Zobacz profil  Offline
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości

Panel

Góra Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Dizayn Ercan Koc